31 maart 2023

Fryns, Family & Fryns: Herkenrode Spritz

Fryns, Family & Friends

Hoorden jullie al over ons nieuwe concept: ‘Fryns, Family & Friends’? Een community waarin we jullie maandelijks inspireren met nieuwe cocktail recepten, verhalen, weetjes, horecapartners en nog veel meer (ontdek het maandthema van februari hier). Wil jij zeker geen enkel verhaal of recept missen? Volg ons dan op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief hier . Ontdek zo het verhaal van ‘Fryns Blend Perfection’ & creëer jouw eigen Fryns moment vol beleving met familie en vrienden.

En het thema van deze maand: Herkenrode Spritz! Maar waarom kozen wij deze cocktail? Het is niet alleen een heerlijke lente cocktail op basis van de Herkenrode Sleedoornlikeur, maar ook omdat Herkenrode zelf gevuld is met verhalen. Wist je trouwens dat dit de perfecte plaats is voor leuke activiteiten met je familie en vrienden gecombineerd met een stukje Hasselts erfgoed en vakmanschap.”

Herkenrode Spritz

De Herkenrode Spritz is een heerlijk, lokale en natuurlijk alternatief op de klassieke Aperol Spritz. Het is een super simpele, maar oh zo heerlijke en verfrissende cocktail op basis van de Herkenrode Sleedoornlikeur in combinatie met cava of prosecco.

Maar wat is Sleedoornlikeur precies? Sleedoornlikeur of beter gekend als ‘Sloe Gin’ is een likeur op basis van sleedoornbessen met kruiden. De bessen zijn van nature eerder zuur en bitter van smaak. Daarom worden voornamelijk gebruikt in bereidingen zoals alcoholische dranken en sappen.

Deze Herkenrode sleedoornlikeur is het eerste product van een mooie samenwerking tussen de Abdij van Herkenrode en Fryns Distillery, een product waarbij (Hasselts) erfgoed en vakmanschap samenkomen. De bessen komen van de historische site van de Abdij van Herkenrode. Deze worden vervolgens verwerkt met ons vakmanschap met respect voor onze waarden en normen. Om deze bessen te verwerken, gebruiken we een combinatie van maceratie en distillatie om een natuurlijke en pure likeur te verkrijgen. Zo worden de frisse zuren en de fruitigheid van de sleedoornbessen bewaard en kan jij genieten van een heerlijke, frisse sleedoornlikeur in tegenstelling tot de hele zware en kruidige varianten.

Herkenrode Spritz

Dankzij de fruitigheid met licht bittere toets, combineert deze likeur perfect met wat cava of prosecco.

Hierbij het recept:

– 5cl Herkenrode sleedoornlikeur

– 10cl prosecco of cava

Klik hier voor het volledige recept.

Site Abdij Herkenrode

Abdijsite van Herkenrode

De Abdijsite van Herkenrode is een plaats van rust en genieten. Er is zoveel cultuur dat je kan opsnuiven en bewonderen op deze plek, maar ook een rijkdom aan pure en natuurlijke ingrediënten. En laat dat laatste net ons meest favoriete deel zijn natuurlijk!

Je kan bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan de kruiden tuin en genieten van een ontspannende wandeling met familie of vrienden en erna samen genieten van een heerlijk drankje!

Het cultureel erfgoed kent zijn oorsprong eind 12e eeuw. Gedurende vele eeuwen zal deze site het centrum van geloof zijn vanaf de regio. De site kent zo enkele gouden periodes waarbij heel wat pracht en praal werd verzameld en de site verder werd uitgebouwd.
Eind 18e eeuw kwam er een einde aan het verhaal van de cisterciënzerinnen op Herkenrode. Vanaf dat moment, raakte de site in verval. In 1972 wordt de abdij Herkenrode beschermd als monument en de omgeving als landschap. Vervolgens komt de site in handen van de Vlaamse Overheid en worden de gebouwen gerestaureerd en krijgen vervolgens een nieuwe bestemming die je vandaag kan bezoeken.

Picknick Herkenrode

Zoek je nog een originele zondagactiviteit om te doen jouw familie? Stippel een wandeling uit en reserveer jouw Herkenrode picknick. Geniet zo niet allen van de natuur en het erfgoed, maar ook van de heerlijke lokale abdij producten. En niet te vergeten, klink dan samen op dit gezellige familiemoment met jullie Herkenrode Spritz.

Dé zomeraperitief

De Herkenrode Spritz wordt de lokale zomeraperitief! Zo kan je bijvoorbeeld genieten van deze originele cocktail op het terras van ‘Het Theatercafé’ in Hasselt.