7 maart 2023

Fryns, Family & Friends: Negroni

Hoeraaa, hier gaan we dan! We lanceren ons nieuwe concept, “Fryns Family & Friends”. Een community waarin we jullie maandelijks inspireren aan de hand van één cocktailreceptuur. We gaan via e-mail en social media leuke content met jullie delen zoals (familie)verhalen, weetjes, horecapartners, cocktail & mocktail recepturen en de bijbehorende cocktailtips. Zo nemen we jullie mee in de full Fryns Blend Perfection ervaring. Dé extra beleving voor gezellige momenten met familie en vrienden.

De klassieke Negroni

We gaan van start met de Negroni ondanks de officiële ‘Negroni week’ in september. Waarom? Omdat dit een klassieker is sinds zijn uitvinding in 1919 dankzij zijn eenvoud en puurheid. Net zoals ons kent de cocktail dus een rijke geschiedenis. Bovendien is het een all time favorite, je kan deze pure cocktail namelijk tijdens de zomer en de winter drinken, dus zeker ook in de aanloop naar de lente.

graaf camillo negroni
Graaf Camillo Negroni

Geschiedenis, receptuur & ingrediënten

We nemen je even mee in het verhaal achter Negroni. Deze cocktail werd meer dan 100 jaar geleden uitgevonden in Italië.  De uitvinding van dit heerlijke drankje hebben we te danken aan Graaf Camillo Negroni die de bar genaamd ‘Caffé Casoni’ te Firenze binnenstapte. Hij vroeg om een Americano, maar met een kleine aanpassing. Een Americano was een klassieker van die tijd samengesteld met Campari, rode vermout en bruiswater. De twist van de graaf? Dat was gin! Hij vroeg om het bruiswater te vervangen door iets sterker, meer bepaald gin. Het resultaat: de Negroni was geboren.

Sindsdien is het een simpele cocktail waarmee je niets mis mee kan doen. Hij staat bijgevolg ook al vele jaren in de top 10 van de meest populaire cocktails wereldwijd dankzij de puurheid en eenvoud van de cocktail. Een klassieke Negroni bestaat dus maar uit drie ingrediënten en een simpele garnering, namelijk: rode vermout, Campari en gin afgewerkt met een zeste van appelsien.
Vermits dat er maar drie ingrediënten in een Negroni horen, is het des te belangrijker dat je producten van goede kwaliteit gebruikt. Er bestaan namelijk verschillende kwaliteiten in rode vermout, maar ook verschillende smaakprofielen. Zo heb je kruidige, droge, zoete, … varianten. Ook het karakter van je gin gaat veel invloed hebben op het smaakprofiel van jouw Negroni. Hierbij is het ook zeer belangrijk dat de vermout-gin pairing goed gebeurd.

Bronnen: www.liquor.com
Klassieke Negroni
Klassieke Negroni

Hieronder het recept:

Ingrediënten

 • 3 cl rode vermout
 • 3 cl campari
 • 3 cl gin
 • Garnering: zeste van appelsien
 • Enkele ijsblokken

Methode

 • Vul het glas met enkele ijsblokken.
 • Doe de rode vermout, Campari en gin in het glas.
 • Garneer met een zeste van appelsien.

 

Verschillende versies van Negroni

Gedurende het 100-jarige bestaan van deze klassieker, is er heel wat geëxperimenteerd geweest met variaties op deze klassieker. Hierbij een paar voorbeelden:

 • White Negroni
  • 3 cl Gin
  • 3 cl Suze (genitaan likeur)
  • 3 cl Lillet blanc
 • Belgian Negroni
  • 3 cl Jenever
  • 3 cl Campari
  • 3 cl Rode vermout
 • Negroni Sbagliato
  • 3 cl Prosecco
  • 3 cl rode vermout
  • 3 cl Campari
Negroni Sbagliato

Verschillende versies Negroni

Waarvan de negroni sbagliato toch wel de meest bekende is dankzij het Tik Tok filmpje (klik hier om het te bekijken).

Maar onze favoriet blijft toch absoluut de Belgian Negroni. Waarom? Omdat wij de gin vervangen door onze Belgische voorloper, namelijk jenever voor een extra beleving. Had je anders verwacht? 😉

Bron: www.diffordsguide.com
Fryns Negroni
Fryns Negroni

Belgian Negroni

Onze Fryns Premium Belgian Genever is een uitstekende basis voor een heerlijke Negroni. Zoals we altijd vertellen zal de mooie balans tussen de 17 kruidendistillaten met het kleine percentage moutwijn zorgen voor een extra beleving. De moutwijn zal namelijk zorgen dat de kruidendistillaten mooi tot hun recht komen en zal bovendien ook zorgen voor een extra beleving in de afdronk. Kies hierbij voor een neutrale vermout.

Benieuwd naar onze Belgische versie van de klassieke Negroni? Probeer het zelf! Klik hier voor het recept.

Lady Jane - Belgian Negroni
Lady Jane - Belgian Negroni

Voor diegenen die niet zelf graag cocktails mixen en toch onze Belgian Negroni willen proberen, hebben we dé oplossing: de Lady Jane – Belgian Negroni. Dit is een ready to drink cocktail waarbij je de cocktail enkel moet uitschenken, ijs erbij en je bent klaar om te genieten. Deze is gemaakt op basis van onze Fryns Premium Belgian Genever, een zelfgemaakte Campari en vermout.

Nature Negroni 0%
Nature Negroni 0%

Fryns Nature Negroni 0%

Zoals altijd denken we ook aan de mocktail drinkers zodat iedereen van het gezelschap kan genieten van een heerlijke beleving.

We maken onze eigen alcoholvrije versie van de klassieke Negroni op basis van onze Fryns Nature 0%. De kruidigheid van deze alcoholvrije spirit, zal zorgen voor een stevig karakter zoals een Negroni moet hebben.

Recept:

 • 4 cl Fryns Nature 0%
 • 4 cl Verse appelsap
 • 3 cl Martini Vibrante 0%

Klik hier voor het volledige recept.

Perfect serve

Ondanks dat deze cocktail heel simpel is, kan je met enkele kleine tips deze cocktail naar een nog hoger niveau tillen. We lijsten ze hieronder kort even op:

 • Ijs

Gebruik ijsblokken van goede kwaliteit. Vul het glas met ijsblokken en giet de ingrediënten erover. Plaats je barlepel tegen de rand van het glas en 30x het ijs rond. Dit zal zorgen voor de perfecte, zijde-achtige textuur. Shake deze cocktail zeker niet!

 • Garnering

Gebruik in de plaats van een schijfje appelsien, een zeste voor extra aroma. Hoe doe je dat? Neem een dunschiller en peel off een stukje van de appelsienschil. Neem de zeste met twee handen vast en knijp zachtjes met de kant van de schil naar het glas. Zo geen de appelsien aroma’s een extra frisse, citrustoets aan jouw Negroni.

Tazu Meguroni
Tazu Meguroni

Tazu cocktailbar: Meguroni

We spraken al over enkele varianten op de klassieke Negroni. Maar deze van de cocktailbar Tazu in Antwerpen, dat recent door Gault Millau de award van ‘Cocktailbar of the year’ mocht ontvangen, maken hun versie van Negroni, namelijk de Meguroni. Een Belgisch-Japanse versie op basis van onze Fryns The Legacy, Campari en een Japanse Yuzu bitter.