Familiebedrijf sinds 1887

  Ontdek het verhaal van 5 generaties passie.

  Familiebedrijf sinds 1887

  1887

  Guillaume Fryns start in 1887 de stokerij G. FRYNS in het gebouw ‘In t Claverblat, in de Lombaardstraat in Hasselt. Doorheen haar hele bestaan, behoudt FRYNS Distillery het beeld van het klaverblad in haar logo. Dit beeld wordt gedeponeerd in 1908.

  Tot het einde van de 18de eeuw hadden gebouwen namen zoals bovengenoemd pand, dat in 1665 in Maaslandse stijl werd opgetrokken.
  Eind 18de eeuw voert Napoleon straatnamen en huisnummers in. Op de achtergrond zie je het actuele ‘Gouvernementsgebouw dat nog altijd dienst doet als residentie van de gouverneur van Limburg.

  Interbellum 1920-1940

  Na het overlijden van Guillaume sr. in 1909 zetten de zonen Guillaume jr. en Jules de distilleerderij verder.

  Door de visionaire aanpak van Guillaume jr. kent het bedrijf een enorme groei. Naast de stokerij komt er een mouterij en een ijsfabriek bij (Kanaalkom, nu Quartier Bleu). Het bedrijf richt ook bijhuizen op in Brussel, Antwerpen, Gent en Bergen. Om ze te bevoorraden met gemiddeld 1000 flessen per bijhuis, zijn de vrachtwagens 3 dagen onderweg.

  Dit is logistiek ‘avant la lettre’.

  Distillaten van vruchten en kruiden vormen de basis van een hele reeks likeuren die tijdens de ‘Roaring Twenties’ helemaal in de mode zijn.

  Deze likeuren krijgen nationale en internationale uitstraling dankzij de extra aandacht voor packaging en promomateriaal.

  Dit is marketing ‘avant la lettre’.

  Naoorlogse expansie: 1945-1979

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog vallen de activiteiten geruime tijd stil. Jules weigert met de bezetter samen te werken zodat alles na 1945 moet heropgebouwd worden.

  Onder impuls van de derde generatie zetten de wederopbouw, expansie en traditie zich voort.

  FRYNS blijft in die jaren creatief innoveren. Zo komt het bedrijf onder meer als eerste met longdrinks (pre-mix-cocktails) op de markt.

  1979-1995

  In 1979 wordt het familiebedrijf overgenomen door investeerders, en daarna door Bruggeman die achteraf ook SMEETS uit Hasselt verwerft.

  Een nieuwbouw van 6500 m² verschijnt aan de Grote Ring in Hasselt. Zo verlaat het bedrijf na 53 jaar activiteit het gebouw aan de Martelarenlaan.

  In 1995 verhuist FRYNS van Hasselt naar Gent. Zo komt er een einde aan de activiteiten in Hasselt.

  Vandaag 2020

  Vandaag is het tijd voor een nieuw hoofdstuk: de RE-NAISSANCE van FRYNS.
  Na de overname van Graanstokerij Wissels in 2017, komt ook het merk FRYNS in 2018 terug in handen van de familie. Na 25 jaar is FRYNS eindelijk weer thuis in Hasselt.
  Michel Fryns, vierde generatie, verwerft het merk terug van Bruggeman en installeert de volledige stokerij opnieuw in Hasselt.

  In deze stokerij gebeurt alles volgens de oude principes. Alle grondstoffen komen rechtstreeks van de nabijgelegen graanvelden en fruitgaarden aan de stokerij. Alle smaken en grondstoffen worden door distillatie en maceratie verwerkt tot het eindproduct.

  Het trotse resultaat vind je terug in de winkel. FRYNS maakt geen gebruik van smaakstoffen of aroma’s. Synthetische kleurstoffen zijn ook niet welkom. Bovendien houden de producten van honing en natuurlijke kleurstoffen.

  Voordat geraffineerde suikers worden verbannen, besliste de meester-stoker al dat er voor hen geen plaats meer is in de producten van FRYNS. De natuurlijke suikers komen uitsluitend van het verse fruit dat in de producten verwerkt zit.

  FRYNS staat voor duurzaamheid, authenticiteit en respect voor het verleden. Vandaag is het essentieel om een natuurlijk product op de markt te brengen en mensen te laten genieten van de pure smaak van ambachtelijkheid.