16 mei 2022

Lady Jane leren kennen? Dit is haar verhaal

Lady Jane – of tante Jeanne voor de familie – was een zeer unieke en vrijgevochten vrouw voor haar tijd. Ze werd geboren 1896 te Vorst en bleef tot aan haar dood in 1973 een zelfzekere en mysterieuze vrouw met een charmante, zelfs licht uitdagende uitstraling. Ze was een echte levensgenieter, niet bevreesd om aan een volgend avontuur te beginnen. Omdat haar persoonlijkheid zo ondoorgrondelijk was, zijn verder weinig details gekend over haar leven tot op het moment dat ze het hart veroverde van Guillaume Fryns Junior (tweede generatie).

Familie FRYNS bezoekt Tante Jeanne (rechts) in Menton

Guillaume had samen met zijn broer Jules, de stokerij naar een hoger niveau getild. Guillaume was het strategische brein en de volbloed zakenman in het verhaal. Na jaren in functie van het bedrijf geleefd te hebben, kwam hij op zijn 41ste, eindelijk zijn grote liefde tegen. Nooit eerder was hij op slag verliefd geweest tot de dag dat hij Jeanne Van Horenbeke ontmoette.

Volgens de verhalen die van generatie tot generatie werden doorgeven, trouwden Jeanne en Guillaume Junior in 1929. Recent hebben we ontdekt dat ze in feite nooit getrouwd zijn geweest. Guillaume’s moeder was namelijk volledig tegen dit huwelijk. Jeanne en Guillaume besloten daarom niet te trouwen, maar waren voor de buitenwereld wel een koppel wat zeer ongewoon was voor de toenmalige tijdsgeest.

In 1932 sloeg het noodlot toe. Guillaume stierf op jonge leeftijd aan kanker. Hij was op dat moment nog altijd even smoor op “zijn Jeanne”. Hij deed alles voor haar en wilde dat ze nooit iets te kort zou komen daarom regelde hij het zo dat ze zich voor de rest van haar leven zich geen financiële zorgen moest maken.

Jeanne besefte maar al te goed dat ze elke dag van het leven moest genieten. Daarom besloot ze om het kleine Hasselt achter zich te laten en voor onbeperkte duur te vertrekken naar Roquebrune Cap Martin in Zuid-Frankrijk. Dit kustplaatsje tussen Monaco en Menton met een rijke geschiedenis, was toen de vakantieplaats bij uitstek voor de beau-monde. Ze zette haar druk bezette en uitbundige sociaal leven voort want de roaring ’20 werden nog steeds stevig gevierd. Ondanks haar extravagante levensstijl, kon ze ook genieten van de kleine dingen elke dag opnieuw. Een klein ontbijtje in de Franse ochtendzon, een goed boek, maar absoluut ook een heerlijke cocktail.

Lady Jane
Roquebrune Cap Martin