28 oktober 2022

Van ingrediënten van Abdij Herkenrode tot heerlijke likeur dankzij Fryns Distillery

Wellicht heb je ooit al eens een bezoekje gebracht aan de Abdijsite van Herkenrode. Je hebt daar niet alleen ontzettend veel cultureel erfgoed kunnen bewonderen, maar ook een rijkdom aan pure en natuurlijke ingrediënten. Dé basis voor een heerlijke, authentieke samenwerking tussen Herkenrode en Fryns Distillery.

Site Abdij Herkenrode

De samenwerking

Herkenrode VZW staat reeds bekend voor zijn abdijproducten waar ze hun geschiedenis en lokale ingrediënten vertalen in heerlijke producten. De Herkenrode abdijbieren en kazen, confituren van vruchten aangevuld met kruiden, kruidenthee, honing van de bijenhal gelegen op de Abdijsite en zo verder.

De ‘kruiden- en inspiratietuin’ waar cultureel rijkdom en moderne architectuur samenkomen, maar ook het uitgebreide omliggende natuurgebied waar o.a. maar liefst 500 sleedoorstruiken te vinden zijn, zijn de bron voor deze Herkenrode producten. De sleedoornstruiken werden in 2011 aangevraagd door de Herkenrode VZW en vervolgens gepland door het Agentschap Natuur en Bos op de site van de Tuiltermolen.

De Herkenrode VZW was van mening dat deze rijkdom zich opnieuw moest vertalen in heerlijke, pure producten. Zo besloot de Herkenrode VZW een lokale partner te zoeken met het vakmanschap om deze heerlijke en pure ingrediënten te verwerken tot likeuren. Want wat is meer authentiek, puur en lokaal dan heerlijke drankjes op basis van op deze kruiden en planten.

Zo werd zes maanden geleden een samenwerking aangegaan met de lokale, authentieke stokerij Fryns Distillery. Net zoals de Abdijsite Herkenrode hebben ze een verhaal en dit met ontzettend veel vakmanschap. Fryns Distillery is een jeneverstokerij opgericht in 1887 te Hasselt. Na 30 jaar uit familiehanden te zijn geweest, heeft de vierde generatie de stokerij terug thuis gebracht in Hasselt. Vandaag maken ze authentieke producten met een verhaal zoals Fryns jenevers en alcoholvrije aperitieven. Hierbij zoeken ze voortdurend naar de balans tussen hun geschiedenis, vakmanschap en innovatie. Een heerlijke, authentieke en pure likeur op basis van lokale ingrediënten van de abdijsite passen hier perfect bij het verhaal dat zij vandaag brengen.

Sleedoornlikeur

Sleedoornlikeur

De verse en zorgvuldig geselecteerde sleedoornbessen in combinatie met het vakmanschap van Fryns Distillery resulteert in een frisse en fruitige sleedoornlikeur of ook gekend als ‘Sloe Gin’. Een deel bessen wordt op alcohol gemacereerd opdat alle natuurlijke smaken, geuren en kleuren worden opgenomen. Een ander deel wordt gedistilleerd met de ambachtelijke toestellen door Fryns Distillery voor extra finesse. Dankzij deze combinatie worden de pure, natuurlijke smaken van de sleedoornbessen behouden. Het suikergehalte kan ook zo beperkt worden tot een minimum. Dit resulteert in een heerlijke en natuurlijke pure likeur waarbij twee verhalen van erfgoed en echt vakmanschap samenkomen.

Herkenrode

De Sleedoornlikeur is het eerste resultaat van deze succesvolle samenwerking tussen Fryns Distillery en de Herkenrode VZW. De ‘kruiden- en inspiratietuin’ en het natuurgebied van de Abijsite Herkenrode is een rijke bron van kruiden en planten wat de creativiteit van Fryns Distillery alleen maar bevordert. Er wordt daarom nog volop geëxperimenteerd met andere ingrediënten, maar hierover binnenkort meer. Geniet alvast van deze heerlijke en authentieke sleedoornlikeur.

Ben je benieuwd? Proef hem nu puur of in een originele cocktail!