3 oktober 2023

Fryns, Family & Friends: Hasselt Espresso Martini

Hoorden jullie al over ons nieuwe concept: ‘Fryns, Family & Friends’? Een community waarin we jullie maandelijks inspireren met nieuwe cocktailrecepten, verhalen, weetjes, horecapartners en nog veel meer. Wil jij zeker geen enkel verhaal of recept missen? Volg ons dan op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief hier. Ontdek zo het verhaal van ‘Fryns Blend Perfection’ & creëer jouw eigen Fryns moment vol beleving met familie en vrienden.

En het thema van deze maand: Espresso Martini! Maar waarom kozen wij deze cocktail? Omdat de maand oktober heel zonnig en warm kan zijn zoals de voorbije dagen, maar anderzijds ook echt koud en nat. Dus dachten we onmiddellijk aan de espresso martini als cocktailinspiratie. Deze past perfect bij het onvoorspelbare weer van oktober! Heerlijke warme, sterke smaken van de koffie en de jenever in een verfijnde, elegante cocktail. En vooral, deze maand vinden de Hasselste Jeneverfeesten plaats! Dus maken we graag een cocktail met de authentieke Hasseltse graanjenever, de Fryns Vieux Système. Maar deze keer is het niet enkel een cocktail, we hebben nog een specialleke voor deze editie van de Hasseltse Jeneverfeesten voorzien. Benieuwd? Lees hieronder meer!

Jeneverfeesten

De Hasseltse Jeneverfeesten zijn de doorslaggevende factor geweest om voor deze cocktail te kiezen. Tijdens de Hasseltse Jeneverfeesten zetten we de geschiedenis en het vakmanschap rond jenever extra in de kijker. Dus geen beter moment om onze authentieke Hasseltse jenever in de kijker zetten en tonen dat zelfs deze jenever als cocktailbasis kan gebruikt worden.

Klik op de volgende link voor meer info omtrent de Hasseltse Jeneverfeesten: https://www.visithasselt.be/nl/jeneverfeesten

Hasselt Espresso Martini

Geschiedenis Espresso Martini

De geschiedenis van de Espresso Martini is relatief recent vergeleken met die van andere klassieke cocktails, hij dateert uit de jaren ‘80. Hij zou zijn gemaakt door een Londense barman genaamd Dick Bradsell. De cocktail ontstond toen Kate Moss eind jaren 80 de cocktailbar Fred’s Club in Londen binnenliep. Ze sprak de barman Bradsell aan en vroeg een drankje dat “that would “wake her up and f*** her up”. Bradsell een cocktail te maken met een cafeïne boost. Hij shakete voka, met een espresso, koffielikeur en een vleugje suikersiroop. Zo ontstond de Espresso Martini.

Hasselt Espresso Martini
Hasselt Espresso Martini

Hasselt Espresso Martini

Voor een echte Hasseltse versie, vervangen we de vodka door onze echte, authentieke Hasseltse graanjenever, Fryns Vieux Système. Deze jenever bevat meer moutwijn, wat voor extra diepgang en complexiteit zorgt. De suikersiroop zal zorgen voor een zoete, zachte tegenhanger aan de complexe, karaktervolle smaak van de jenever.

Ingrediënten:

Methode:

Maak de espresso en laat deze op kamertemperatuur komen. Doe deze in de shaker, samen met de Fryns Vieux Système en de suikersiroop. Shake met ijsblokjes gedurende 20-30 seconden. Strain in een martini glas.

Jenever en koffie zijn twee producten die heerlijk zijn na de maaltijd, dus deze Hasselt Espresso Martini is een perfecte afterdiner cocktail. Het kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met een heerlijk chocolade dessert of je kan hem ook gewoon als dessert drinken natuurlijk!

Hasselt Espresso Martini
Hasselt Espresso Martini met pralines van Chocoladehuis Boon

Foodparing x Chocoladehuis Boon

Meestal wordt deze cocktail als afterdiner drankje gedronken in de plaats van een dessert of als foodpairng bij een dessert.

Een minder voordehand liggende combinatie is deze cocktail te schenken als pairing bij een hartig dessert zoals crackers met een stukje zachte brie of camembert met een siroop, …
Een heerlijke, voordehand liggende combinatie is een chocolade dessert of taart met eventueel een lepeltje karamel bij.

Onze favoriete foodpairing bij deze Hasselt Espresso Martini? De heerlijke pralines van Chocoladehuis Boon in Hasselt met de volgende pralines als onze topcombo’s:

  • De Hasselt praline met jeneverbes
  • De gebrande koffiepraline
  • De karamel-koffiepraline

 

Hoptwins x Fryns

Maar dan nu het specialleke voor de jeneverfeesten! Het gaat om een heerlijke smakencombinatie van twee lokale producten dit tot stand is gekomen met de Hasselaren van Hoptwins en Fryns. Het zal een specialleke zijn op basis van onze Fryns Vieux Système om de authentieke Hasseltse Jenever extra in de kijker te zetten.

Voorlopig kunnen we nog niet veel extra info vrijgeven vermits binnenkort de samenwerking pas officieel wordt aangekondingd. Ben je alvast benieuwd naar wat we in petto hebben? Volg onze social media en nieuwsbrief!