16 mei 2022

Fryns Familiecocktails

Doorheen de 135-jarige geschiedenis van Fryns Distillery, hebben verschillende familieleden aan het roer van de stokerij gestaan. Allemaal heel verschillende persoonlijkheden met elk hun eigen manier van leiding geven en ondernemen.

We maken een kleine reconstructie van de belangrijkste persoonlijkheden tijdens het verhaal van Fryns Distillery aan de hand van hun favoriete Fryns jenevers en cocktails.

Fryns jenever

Guillaume Fryns – Stichter

Guillaume heeft samen met zijn vrouw Mariette de stokerij opgericht in 1887. Ze zaten samen in de zaak. Mariette werd gezien als de ‘strenge tante’ binnen het bedrijf terwijl Guillaume door de werknemers als heel toegankelijke en zachtaardige man werd ervaren. Hij was echt het vriendelijke, maar toch sterke karakter met een duidelijke visie.

“Work hard, play hard”

Fryns jenever en cocktails

Guillaume was niet alleen een zachtaardig volkmens, maar hij was ook een echte levensgenieter. Tijdens de week werd er hard gewerkt, maar in het weekend was het altijd feest. Zo nodigde hij vaak een grote groep vrienden of familie uit waarbij een grote punch bowl zeker niet mocht ontbreken.

Fryns jenever

Guillaume Fryns – 2e generatie

Guillaume Fryns Jr. was net zoals zijn vader een man van het volk. Daarom dat hij vaak met de werknemers en de mensen van het stad op café zat en hen trakteerde op een drankje.

“Eigenwijs is ook wij”

De lieve en zachte kant zat in tegenstelling tot bij zijn vader vooral aan de binnenkant. Hij was meer het type ‘grote mond en een klein hartje’. Voor de buitenwereld was hij een harde man wat hem tot de echte harde zakenman maakte. Met zijn duidelijke en vooruitstrevende visie, was hij het strategische brein van het bedrijf. Onder hem kende Fryns een enorme groei dankzij zijn out-of-the box denken. Bij alles wat hij deed probeerde hij innoverend uit de hoek te komen en drukte hij graag zijn eigen stempel. Vandaar wilde hij zijn eigen versie van de familie punch. De Fryns Rhubarb.

Jules Fryns – 2e generatie

Jules was samen met zijn broer Guillaume het gouden duo. Guillaume was het strategische brein. Jules nam de risico’s in de zakenwereld, maar ook privé. Zo is hij bijvoorbeeld in het geheim getrouwd met zijn grote liefde in Schaarbeek. Zijn ouders stonden het namelijk niet toe dat hij zou trouwen met zijn Amandine. Bovendien hadden ze al twee kinderen voor hun huwelijk, wat zeer ongewoon was voor die tijd.

“Be shocking, be daring, be bold, be passionate”

Fryns Mule
Fryns Mule

Niet alleen zakelijk en privé nam hij risico’s, ook ontdekte hij graag nieuwe smaken in tegenstelling tot vele andere familieleden in die tijd. Zo ontstond de Fryns Mule.

Michel Fryns – 4e generatie

Het bloed stroomt waar het niet gaan kan. Na meer dan 30 jaar uit familiehanden te zijn geweest, heeft Michel het familiebedrijf terug thuis gebracht in Hasselt. Hij heeft de renaissance van Fryns in gang gezet. Heel nederig probeert hij het bedrijf en het merk terug op te kaart te zetten.

“Als er niets meer is, is het tijd om met iets nieuws te beginnen”

Passie voor het merk en de producten staat centraal in het dagelijkse ondernemen. Zo is hij altijd opzoek naar nieuwe mogelijkheden en opportuniteiten. Zoals bijvoorbeeld met zijn favoriete Ritchie Limonade. Michel houdt namelijk van sterke en bittere smaken zoals pompelmoes.

Céleste Fryns – 5e Generatie

Als eerste vrouw, vervoegt Céleste Fryns het familiebedrijf. Samen met de kennis van de 4e generatie en de jonge energie van Céleste. Proberen vader en dochter het merk en de producten op de kaart te zetten. En dit natuurlijk met heel veel passie.

“Dream it, believe it, build it”

Ze probeert haar mannetje te staan als één van de weinige vrouwen in de drankensector. Daarom past deze Fryns Hugo goed bij haar. Het is namelijk een vrouwelijk, maar toch stevige cocktail.