3 november 2023

Een smaakvolle samenkomst van Hasselt erfgoed en vakmanschap: Herkenrode Elixir

Herkenrode Elixir
Herkenrode Elixir

De Abdij van Herkenrode, een plaats doordrenkt van historisch erfgoed, heeft altijd een speciale betekenis gehad voor liefhebbes van culturele schatten en authentiek ambacht, maar ook voor wandelaars en natuurliefhebbers die de rust opzoeken van de site. Deze unieke combinatie is opnieuw de basis voor de samenwerking tussen de Herkenrode VZW en Fryns Distillery. Het resultaat? De betoverende Herkenrode Elixir, een sublieme fusie van lokale kruiden en meesterlijke distillatie.

kruidentuin

Een erfgoed aan smaak

In de schaduw van de majestueuze Abdijsite van Herkenrode groeit een weelderige kruiden- en inspiratietuin, doordrenkt van de rijke erfenis van de Karolingische periode. Met 73 geneeskrachtige kruiden en voedingsplanten die hun oorsprong vinden in het historische ‘Capitulare de Villis’ van Karel de Grote, ademt de tuin een atmosfeer van eeuwenoude kennis en wijsheid. De Herkenrode VZW, gedreven door een diepe waardering voor dit erfgoed, besloot deze weelde te verwerken tot heerlijke, pure producten die de essentie van Herkenrode vangen.

Een samenwerking van passie en ambacht, een perfecte balans van smaak

Na een eerste succesvolle product, de herkenrode sleedoornlikeur, volgt dit jaar de tweede likeur in het gamma van de herkenrode likeuren namelijk de herkenrode elixir.

De Kruidentuin van Herkenrode met haar 73 (genees)kruiden en -planten vormen de basis voor deze heerlijk zachte, maar pittige Herkenrode elixir. De geneeskruiden van de Asteraceae groep zoals moederkruid en het duizendguldenkruid zorgen voor een zachte bitterheid dat het spijsverteringsstelsel in gang zet en dit dus een perfecte aperitief maakt. Ander kruiden zoals engelwortel en kervel worden toegevoegd voor een extra intense smaak en hebben een spijsverteringsbevorderende werking. Ook wordt zure sinaasappel gebruikt voor een verfijnde citrustoets.

Herkenrode Elixir Mule
Herkenrode Elixir Mule

Deze perfecte samenstelling en balancering van smaken is te danken aan het vakmanschap van Fryns Distillery. Door een combinatie van distillatie en maceratie van verschillende kruiden toe te passen, resulteert dit in een perfect gebalanceerde elixir: zacht en zoet, met een kleine bitter en pit!

Deze elixir is heerlijk puur als aperitief of digestief, maar ook perfect als cocktailbasis zoals een Herkenrode Elixir Mule. Ontdek hier het recept.